Voortgang realisatie programma's

Programma 1 Bestuur en dienstverlening

Oekraïne

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne wordt ook Neder-Betuwe geconfronteerd met vluchtelingen. Op verschillende plaatsen in deze bestuursrapportage vindt u hiervan gevolgen terug.

De gemeente heeft van de Veiligheidsregio Gelderland Zuid (VRGZ) de opdracht gekregen om noodopvangplaatsen te realiseren in de Isandraschool in IJzendoorn. De Isandraschool wordt aangepast voor langdurige opvang (tot maximaal zes maanden) van zeven gezinnen. Dit doen wij door ruimtes te creëren met een natte cel, een keukenblokje en de gelegenheid voor iets meer privacy. Daarnaast zijn er veel particuliere initiatieven, die variëren van het ophalen en huisvesten van groepen weeskinderen tot het organiseren van activiteiten.

Al deze activiteiten vragen het nodige van de ambtelijke organisatie. Er moeten contacten gelegd worden met de brandweer, GGD, Raad voor de Kinderbescherming, het onderwijs en Jeugdzorg. Op alle spontane aanbiedingen van particuliere initiatieven moet gereageerd worden. De vluchtelingen moeten worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en als ze ingeschreven staan, moeten ze leefgeld ontvangen. Er moet onderwijs worden aangeboden voor kinderen, een dagprogramma voor volwassenen, er moet aandacht zijn voor veiligheid (in de opvanglocatie en in de omgeving daarvan) en er moet gecommuniceerd worden over al deze ontwikkelingen. Dit legt een extra beslag op de beschikbare capaciteit bij diverse onderdelen van de organisatie; en dat alles naast de reguliere werkzaamheden die ook zoveel mogelijk doorgang moeten vinden.

De gemeente maakt kosten om de Isandraschool geschikt te maken als noodopvanglocatie, om leefgeld uit te keren aan vluchtelingen die in de BRP geregistreerd staan, om indien nodig leerlingenvervoer te organiseren, om als daar een noodzaak voor is Wmo-ondersteuning te bieden, mogelijk uitkeringen in het kader van de Participatiewet en/of activiteiten t.b.v. participatie; voor- en vroegschoolse educatie of andere activiteiten in het kader van het onderwijsachterstandenbeleid, et cetera. We houden die kosten goed bij; op de peildatum van deze Bestuursrapportage was ruim € 10.000 uitgegeven voor de Oekraïense vluchtelingen, sindsdien zijn meer uitgaven gedaan, onder andere voor leefgeld. Het is op dit moment nog niet in te schatten hoeveel het uiteindelijk in 2021 zal worden. Het Rijk heeft toegezegd dat gemeenten geen nadeel mogen ondervinden van de opvang van vluchtelingen.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2022 12:32:05 met de export van 06/07/2022 12:09:17